Evoluții economice si sociale 15 iunie 2023 -1 septembrie 2024

Ce a adus unic guvernul condus de PM Marcel Ciolacu?

  • peste 1000 euro câștig salarial net;
  • 855 mii de români scoși din sărăcie severă;
  • stoparea speculei – inflație de 3 ori mai mică prin plafonare și reglementare;
  • investiții record, economie bazată pe investiții;
  • investiții record în autostrăzi și drumuri expres – cât s-a construit în 34 de ani avem în lucru în acest moment în România;
  • absorbție integrală a fondurilor europene;
  • buget și stimuli record ptr agricultură și fermieri;
  • stimuli pentru IMM uri și mediul privat mai mari de 3 ori decât în guvernările de dreapta;
  • sume record alocate pentru investiții și salarii în educație și sănătate

1. Guvernare pentru oameni

Câștigul salarial mediu net a depășit 1000 euro (mai exact 5118 lei adică 1028 euro la mai 2024). Guvernarea Ciolacu a adus cele mai mari creșteri de putere de cumpărare din decembrie 2019 incoace. Am adoptat măsuri de creștere a veniturilor pentru peste 11 milioane români. Am scos 855.000 de români din sărăcie severă, conform datelor Eurostat.

2. Am stopat specula, cresterea preturilor

prin plafonarea marjei comerciale la alimente și reglementarea prețului la energie și gaze (dacă nu erau aceste 2 măsuri, BNR arată că inflația ar fi fost de 3 x mai mare, adică 14,9% si nu 4,9%). Pentru prima dată după Revolutie românii pot vedea scăderi de preturi la alimente de bază și la utilități.

3. Am trecut de la Motorul Consum la Motorul Investitii

Pentru prima dată după mulți ani, investițiile au contributia principala la cresterea economică. Sunt investitii publice duble față de perioada guvernării de dreapta (primele 6 luni din anul 2021), triple față de primele 6 luni din anul 2020 si cu 41% mai mari decat anul trecut (primele 6 luni din 2024 față de acceasi perioada a anului trecut). Investitiile straine sunt cu 36% mai mari fata de anul trecut si de 10 ori mai mari decat in timpul guvernarii de dreapta din 2020.

4. Pozitie fiscal bugetara sustenabilă

La 6 luni, investitiile publice sunt mai mari decat deficitul bugetar primar (deficit bugetar total minus cheltuielile cu dobanzile). Astfel, la 6 luni din 2024, cheltuielile de capital (investitiile publice) sunt de 46,3 miliarde lei, iar deficitul bugetar primar este de 46,1 miliarde lei, ceea ce indica o pozitie sustenabilă. În timpul guvernării de dreapta, la 6 luni din 2021, investitiile publice erau de 21,3 miliarde lei, mult mai mici decât deficitul bugetar primar de 33,8 miliarde lei.

5. Absorbție integrală a fondurilor europene

In Guvernarea Ciolacu, absorbție record a banilor europeni (CFM2014-2020 n+3). 97,2% grad de absorbție plus facturi trimise de 1,8 miliarde euro la CE ce vor fi decontate până în iulie (in iunie 2023 gradul de absorbție era de 76%).

6. Investiții record pentru infrastructura de transport

Există în lucru acum 780 km execuție și 240 km licitație pe infrastructură de transport, echivalent cu tot ceea ce s-a construit în ultimii 34 de ani (1083 km de autostrăzi și drumuri expres). In mandatul Min Grindeanu s-au deschis circulației 190,47 km autostrăzi și drumuri expres, de 4 ori mai mult decaât în guvernările de dreapta nov 2019-nov 2021 (47,11 km).

7. Alocări record pentru sprijinul fermierilor / producătorilor agricoli

Cel mai mare buget acordat agriculturii de după Revoluție (2% din PIB), 47 programe și măsuri de sprijin ptr femieri, 3,2 miliarde euro bani intrați în conturile femierilor:

  • InvestAlim – investiții în fabrici de procesare, buget 590 milioane euro, 49 solicitări de 613 milioane euro;
  • Susținere ferme de porci – 25 ferme noi, 45.000 capete, buget de 1 miliard lei;
  • Susținere ferme creștere păsări – 38 ferme, 9 milioane capete, buget de 409 milioane lei;
  • Zero lei la utilități prin Energie verde in ferme – buget 500 milioane euro, 1331 proiecte depuse;
  • Energie verde ptr irigații – panouri fotovoltaice pe canalele de irigații buget 267 milioane euro;
  • Program Rabla ptr tractoare si utilaje agricole – 500 milioane euro;
  • Credite avantajoase pentru fermieri – valoare credite acordate 1 miliard lei ptr 887 beneficiari, ajutor de stat de 230 milioane lei;
  • Rural Plus – valoare credite acordate 2,22 miliarde lei ptr 1191 beneficiari, garanții acordate de 2 miliarde lei + suspendarea ratelor restante ale fermierilor până la 31 dec 2024;
  • Sprijin pentru tinerii fermieri – celor 1000 de tineri fermieri instalați și care produc românește li se vor adăuga încă 4000 tineri cu proiecte în implementare.

8. Programe pentru sprijinul IMM-urilor și a investițiilor în economie

Cel mai mare buget acordat pentru finanțarea IMM-urilor și a investițiilor în industrie, de aproape 1 % din PIB. Peste 840 milioane euro au fost alocați pentru susținerea IMM-urilor și 300 milioane euro pentru investitorii români.

Pentru programul de sprijin a investițiilor în producția de materiale de construcții au fost alocați 149 milioane euro pentru 2024.

Pentru schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare s-au alocat, de asemenea, 149 milioane euro.

La acestea se adaugă programul pentru modernizarea și dezvoltarea stațiunilor balneare, deblocat după mulți ani de tergiversări, cu proiecte depuse în acest an pentru aproape tot bugetul de 15 milioane lei. Acest program se adresează societăților comerciale din turism.

La acesta se adaugă subprogramul destinat UAT-urilor din stațiunile balneare, cu un buget de circa 55 milioane euro pentru anul 2024.

Pentru susținerea IMM-urilor, deja sunt în derulare următoarele programe:

  • START UP NATION 2024, cu un buget de aproximativ 450 milioane euro, finanțat din fonduri externe nerambursabile și 40 milioane euro din bugetul de stat;
  • ”Femeia antreprenor” dedicat înființării și dezvoltării de IMM-uri conduse de către femei cu o alocare de 40 milioane euro.
  • Schemele de minimis adresate IMM-urilor, care au totalizat aproape 50 milioane euro.

Dacă se adaugă programele de digitalizare a IMM-urilor, finanțate din PNRR, gestionate de MIPE și repartizat pe regiuni de dezvoltare (bugetul total al apelului de proiecte este de 347,5 milioane euro), se poate concluziona că aproape 1 % din PIB s-au pus la dispoziția investitorilor români și a celor ce vor să înființeze și să-și dezvolte firme mici și mijlocii.

9. Bugete record la Educație si Sănătate. Creșterea salariilor profesorilor și personalului din Sănătate

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a alocat bugete record pentru educație și sănătate. Deși prioritate au investițiile în cele două domenii-cheie, Guvernul PSD a crescut salariile celor din învățământ, cât și ale personalului medical.

Investițiile au vizat modernizarea infrastructurii, îmbunătățirea condițiilor de studiu și tratament, dar și creșterea calității serviciilor oferite cetățenilor.

Primii pași au fost făcuți încă de la finalul anului trecut, de la construcția bugetului, când educația a primit peste 4% din PIB, un plus cu 55% față de 2023. Și la Sănătate bugetul a crescut considerabil față de anul trecut, cu un plus de 44%, adică mai mult cu 5,8 miliarde de lei, față de execuția din 2023.

Bani mai mulți au fost alocați și pentru plata salariilor din educație. Cheltuielile de personal sunt de peste 32 de miliarde de lei, o creștere cu aproximativ 23% față de anul trecut. Fondul de salarii al angajaților din sănătate și asistență socială a crescut în total, cu un procent de 20%.

Măsuri realizate