Program de guvernare

2021- iunie 2023

Stimați cetățeni,

 

România se află într-un moment deosebit de greu. Românii au ajuns să trăiască în sărăcie, în foame și în frig. Mulți alții continuă să moară uciși de COVID-19, fără ca statul să facă ceva cu adevărat pentru a le salva viața.  Toți s-au săturat să vadă o clasă politică incapabilă să lupte alături de cetățeni și de mediul de afaceri pentru a scoate țara din fundătura în care se află.

Milioane de români și de antreprenori nu au fost apărați de nimeni în această perioadă. Este responsabilitatea noastră să luptăm acum pentru ei. Dacă nu ne asumăm această luptă acum, s-ar putea să nu mai fie nimic de reparat mai târziu.

De aceea, PSD își asumă responsabilitatea de a guverna în acest moment critic. Opoziția nu este suficientă. Este datoria noastră să punem în aplicare măsurile pentru care am fost votați la alegerile din decembrie 2020. Acest program de guvernare poartă amprenta social-democrată.

Avem un pachet social în care alocațiile, pensiile, salariul minim sau indemnizațiile pentru persoanele cu handicap vor crește de la 1 ianuarie 2022. În plus, părinții și bunicii noștri cu pensiile cele mai mici vor fi ajutați de stat să-și plătească facturile în această iarnă.

Avem un pachet economic care conține scheme de sprijin consistente pentru firmele românești. ”Cumpără românește” și ”Fabricat în România” sunt conceptele în jurul cărora vom construi un nou parteneriat cu cei care produc la noi în țară, indiferent de naționalitatea lor. De asemenea, toți cei care vor angaja tineri la început de drum sau oameni cu experiență aflați în pragul pensiei vor primi stimulente din partea statului.

Avem un pachet destinat tinerilor, deoarece vrem să îi păstrăm aici în țară și să își întemeieze familii. Locuințele pentru tineri, subvenționate de stat, reprezintă doar una dintre măsurile pe care le-am gândit pentru stimularea natalității.

Avem un pachet destinat fermierilor, dar și celor care muncesc în agricultură. Salariile vor crește și în acest domeniu, la fel ca în construcții. Vrem să aducem pe masa românilor mai multe produse românești, de aceea vom crește subvențiile și vom relua programele de succes din anii trecuți.

Nu avem cum să promitem lapte și miere. Dar PSD are acele măsuri de bun-simț care să țină sub control pandemia și să ajute românii și firmele românești să treacă peste această perioadă critică. Avem măsuri. Avem profesioniști. Și avem un dialog foarte bun cu partenerii sociali și mediul de afaceri.

PSD știe să guverneze. Am demonstrat întodeauna acest lucru. La fel ca și în anul 2000, după guvernarea CDR, sau în 2012, după altă guvernare de dreapta, putem pune din nou România pe picioare. Am încredere că împreună vom reuși acest lucru!

Cu respect,

Marcel Ciolacu
Președinte PSD

Priorități  strategice  ale  psd  la  guvernare

Sănătatea

Economia

Finanțele

Munca