Semnarea contractului de finanțare pentru migrarea datelor în cloud-ul guvernamental

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a participat joi la semnarea contractului de finanțare pentru migrarea datelor în cloud, o investiție de 177 milioane de euro.

Ministrul a declarat că este un moment istoric pentru România, o investiție uriașă de 177 de milioane de euro care vin pentru cel mai important proiect al României în zona digitalizării, cloud-ul guvernamental.

Se realizeaza astfel modernizarea aplicațiilor/sistemelor informatice utilizate în instituțiile publice, astfel încât acestea să fie dezvoltate pentru cloud (cloud ready), dezvoltând, în același timp, noi aplicații native de cloud computing pentru migrarea în cloud. Este primul pas către interoperabilitatea sistemelor informatice ale instituțiilor publice.

În primă fază, se va realiza o analiză tehnică detaliată a aplicațiilor/sistemelor informatice ce deservesc servicii publice ale instituțiilor din administrația centrală. Unul dintre rezultatele analizei va consta în prioritizarea aplicațiilor/sistemelor informatice care vor fi migrate în cloud.

Astfel, minim 30 de aplicații de servicii digitale guvernamentale dezvoltate pentru cloud (cloud ready) vor migra către soluții de tip platformă ca serviciu (PaaS) sau infrastructură ca serviciu (IaaS).