Pensii mai mari datorită salariilor mai mari

Există două recorduri cu cifre rotunde înregistrate în guvernarea PSD: pensia medie pentru limită de vârstă a depășit 500 de euro, în timp ce salariul mediu net a depășit 1.000 de euro. Există o legătură între acești doi indicatori care evoluează în tandem. Creșterea de peste 15% a salariilor de anul trecut, a permis creșterea pensiei medii peste pragul de 500 de euro. În același timp, punctul de pensie a depășit pragul de 40% din salariul mediu net. Aceste date ne arată că dezvoltarea economiei prin investiții, care determină creșterea salariilor și implicit a contribuțiilor pentru bugetul de pensii reprezintă calea sănătoasă pentru creșterea pensiilor și pentru sustenabilitatea sistemului pe termen lung. Ca atare, proiectul PSD de a introduce salariului minim european în România va aduce o creștere a nivelului de trai și pentru pensionari, nu doar celor care muncesc.

  • Conform datelor de la Casa Națională de Pensii Publice, pensia medie pentru limită de vârstă a fost în luna ianuarie 2.563 de lei (513 €).
  • Conform datelor INS, la finalul anului trecut, în decembrie, salariul mediu net a fost 5.079 lei (1.016 euro) în creștere cu 15,5% față de aceeași lună a anului precedent.
  • Implicit creșterea salariilor a condus, în ianuarie 2024, la creșterea veniturilor bugetare din contribuții sociale, cu 25,7%, față de aceeași perioadă a anului trecut, conform execuției bugetare prezentate de Ministerul Finanțelor Publice.

Despre proiectul privind introducerea CASS la pensiile peste 4.000 de lei.

  • Acest proiect a fost inițiat de câțiva senatori liberali care în general au avut o viziune anti-pensionari pe care și-au manifestat-o atunci când au fost la guvernare și au înghețat punctul de pensie. Acum, în același spirit, încearcă din nou să pune taxe pe pensii.
  • PSD se va opune acestui proiect care nici măcar nu a fost discutat în Coaliție. Chiar dacă unii liberali consideră că pensionarii nu sunt în electoratul PNL, asta nu înseamnă că trebuie pedepsiți.
  • Aceeași măsură a reprezentat condiția pusă de Cîțu care încă era președinte