Evoluția prețurilor la alimentele de bază după limitarea adaosului comercial la alimentele de bază

Toate datele oficiale și toate analizele instituțiilor statului român confirmă că introducerea măsurii PSD de limitare a adaosului comercial la alimentele de bază a oprit specula și a protejat puterea de cumpărare a românilor cu venituri mici și medii.

După ce INS a arătat că prețurile la alimente au scăzut după introducerea măsurii, o analiză recentă a Consiliului Concurenței arată că au existat scăderi mai pronunțate la alimentele incluse în lista produselor cu adaos limitat. Totodată, evaluarea Consiliului Concurenței evidențiază că piața de alimente a continuat să funcționeze în condiții concurențiale, existând variații ale prețurilor în marja adaosurilor limitate impuse prin măsura PSD.

  • Atât inflația generală, cât și cea la produsele alimentare s-au diminuat după introducerea măsurii.
  • Inflația la produsele alimentare a scăzut ca procent. Prețurile din luna decembrie 2023 au fost cu 5,8% mai mari față de cele din decembrie 2022, în luna iunie 2023 diferența față de aceeași lună din anul precedent era de aproape 18%.
  • În comparație cu nivelul din luna iunie 2023, (luna premergătoare adoptării măsurii PSD de limitare a adaosului), prețurile la alimente au scăzut ușor la -0,49% în prima lună (iulie 2023) când măsura se aplica benevol, după care a urmat o creștere abruptă în luna august, la -2,47% când măsura a devenit obligatorie, abaterea fiind spusă sancțiunilor financiare.
  • Ulterior prețurile au revenit ușor, însă în decembrie 2023, acestea erau încă sub nivelul celor din luna iunie (-1,32%). Aceste creșteri au rezultat în urma unor influențe sezoniere sau în urma prețurilor practicate de producători.

SCĂDERE PREȚURI PRIN PLAFONARE  Iunie vs.  Decembrie 2023

  • PÂINE                      – 15,44%
  • LAPTE                      – 6,33%
  • TELEMEA                 – 20,83%
  • IAURT                     – 5,28%
  • FĂINĂ                     -26,76%
  • MĂLAI                     -24,53%
  • OUĂ                        -5,82%
  • ULEI                        -16,04%
  • CARNE PASĂRE         -24%
  • CARNE PORC             – 7.98%
  • LEGUME                    – 7,75 %
  • FRUCTE                     – 12,36%
  • CARTOFI                    -13,49%
  • ZAHĂR                      -6,33%
  • OREZ                         -8,81%
  • COZONAC                  -8,29%
  • BULION                     -25,05%
  • SMÂNTÂNĂ                 -9,71%
  • MARGARINĂ.              -23,40%
  • DROJDIE                    -38,32%
  • CARNE TOCATĂ           -4,34%