Vânzarea băuturilor energizante către copii este interzisă pentru protejarea sănătății acestora

În România, vânzarea băuturilor energizante către minori este interzisă. Pe 11 martie 2024 a fost promulgată legea care interzice vânzarea băuturilor energizante care conțin combinații de carbohidrați, vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanțe precum cafeină, taurină, carantină, guarana, glucuronolactona și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central, către persoanele sub 18 ani.

Magazinele sau localurile care încalcă această lege pot fi amendate cu sume de până la 30.000 de lei, în funcție de gravitatea faptei. Dacă fapta se repetă, activitatea operatorului economic poate fi suspendată între 10 și 30 de zile. Această măsură a fost luată în urma avertismentelor specialiștilor despre impactul negativ al băuturilor energizante asupra sănătății mentale și fizice a copiilor și tinerilor.

Multe băuturi energizante conțin aproximativ 200 mg de cofeină, echivalentul a două cești de cafea. Ălături de acest negativ pentru sănătatea copiilor, se mai adaugă și zahărul conținut de aceste băuturi.

Consumul de băuturi bogate în zahăr poate duce la creșterea în greutate și la un risc crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și gută.

Copiii și adolescenții pot resimți efecte neplăcute sau chiar grave din cauza cantităților mari de cofeină, zaharuri adăugate și stimulente pe bază de plante. Printre efectele negative se numără tahicardia, insomniile, nervozitatea și lipsa de coordonare motorie.