Ratingul României a fost reconfirmat de agenția de evaluare internațională Fitch

Cotația României „BBB minus” pentru datoriile pe termen lung, cu perspectivă stabilă, arată  că guvernul Ciolacu a echilibrat economia și a pus-o pe un traseu corect, care inspiră încredere piețelor internaționale de capital. Se văd roadele modelului  sănătos al creșterii investițiilor peste  nivelul deficitului, care asigură  dezvoltarea pe termen lung a țării.

  • România se împrumută preponderent ca să investească, nu ca să consume! Iar investițiile înseamnă locuri de muncă mai multe, salarii mai mari, noi afaceri și implicit deci implicit venituri mai consistente capabile să susțină serviciul datoriei externe.
  • De remarcat, în context, că din momentul în care PSD a revenit la guvernare s-a oprit creșterea datoriei publice ca pondere în PIB. Acum este sub 50% din PIB, nivel la care a fost adusă de împrumuturile masive, iresponsabile, făcute de  guvernările Cîțu și Orban.
  • Guvernarea Ciolacu a schimbat paradigma și a reușit să se încadreze în regula de aur a finanțelor publice, în care investițiile (cheltuielile de capital + fondurile europene) sunt mai mari decât deficitul! (detalii).  În ianuarie 2024, cheltuielile de capital au fost de 8 ori mai mari decât în ianuarie 2023 și s-au dublat fondurile absorbite și cheltuite pentru proiectele finanțate din bani europeni