Programul RePowerEU privind finanțarea de panouri fotovoltaice și baterii la consumatorii casnici

Guvernul Ciolacu a reușit să obțină finanțarea europeană pentru scăderea facturilor la energie electrică și termică pentru gospodăriile vulnerabile. Acestea vor primi sprijin de la Guvern, prin programul RePowerEU, pentru instalarea de sisteme fotovoltaice care să le acopere consumul propriu, dar și pentru eficientizarea energetică a acestor clădiri, pentru a nu mai irosi energia termică. Practic, aceste gospodării vor putea ajunge la facturi de ZERO lei la energie electrică și vor reduce substanțial cheltuielile cu energia termică.

Programul RePowerEU se derulează în paralel cu programul „Casa Verde Fotovoltaice”. În cazul RePowerEU, energia solară obținută va fi folosită exclusiv pentru consumul propriu (va fi stocată în baterii și nu va fi livrată în rețea).

În programul „Casa Verde Fotovoltaice”, beneficiarii devin prosumeri, respectiv vor acoperi consumul, iar surplusul este livrat în rețeaua publică putând fi utilizat pentru compensarea consumului în perioadele în care aportul de energie solară e scăzut sau inexistent (noaptea sau în perioada de iarnă).

În programul RePowerEU s-au alocat 1,2 miliarde de euro pentru consumatorii casnici, adică direct populației. Circa 60.000 de gospodării vor putea beneficia de sprijinul guvernamental.