Cel mai mare buget acordat pentru finanțarea IMM-urilor și a investițiilor în industrie, de aproape 1 % din PIB. Peste 840 milioane euro au fost alocați pentru susținerea IMM-urilor și 300 milioane euro pentru investitorii români.
Pentru programul de sprijin a investițiilor în producția de materiale de construcții au fost alocați 149 milioane euro pentru 2024.
Pentru schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare s-au alocat, de asemenea, 149 milioane euro.
La acestea se adaugă programul pentru modernizarea și dezvoltarea stațiunilor balneare, deblocat după mulți ani de tergiversări, cu proiecte depuse în acest an pentru aproape tot bugetul de 15 milioane lei. Acest program se adresează societăților comerciale din turism.
La acesta se adaugă subprogramul destinat UAT-urilor din stațiunile balneare, cu un buget de circa 55 milioane euro pentru anul 2024.
Pentru susținerea IMM-urilor, deja sunt în derulare următoarele programe:
- START UP NATION 2024, cu un buget de aproximativ 450 milioane euro, finanțat din fonduri externe nerambursabile și 40 milioane euro din bugetul de stat;
- ”Femeia antreprenor” dedicat înființării și dezvoltării de IMM-uri conduse de către femei cu o alocare de 40 milioane euro.
- Schemele de minimis adresate IMM-urilor, care au totalizat aproape 50 milioane euro.
Dacă se adaugă programele de digitalizare a IMM-urilor, finanțate din PNRR, gestionate de MIPE și repartizat pe regiuni de dezvoltare (bugetul total al apelului de proiecte este de 347,5 milioane euro), se poate concluziona că aproape 1 % din PIB s-au pus la dispoziția investitorilor români și a celor ce vor să înființeze și să-și dezvolte firme mici și mijlocii.