Lansarea proiectului Romvolt pentru producerea bateriilor Li-Ion

„Am participat astăzi la lansarea proiectului Romvolt. Compania belgiană ABEE deține o tehnologie competitivă de producere a bateriilor Li-Ion. Este rodul unei cercetări îndelungate care cuprinde producerea de baterii, dar și reciclarea lor.

Intenția belgienilor este de a construi în România, la Galați, o fabrică de producere a bateriilor cu o capacitate finală de 22 GW. Investiția va cuprinde transferul tehnologic, facilitatea de producție, un centru de cercetare dezvoltare și parteneriate cu facultățile tehnice din România.

Demersurile companiei belgiene durează de peste un an de zile, au selectat mai multe locații în România, dar s-au oprit la Galați unde există potențialul de aprovizionare și export pe calea apei, care aduce certe avantaje competitive. Implicarea și sprijinul autorităților locale au fost factorii determinanți în luarea deciziei.

La conferința de presă care a marcat demararea proiectului Romvolt, a participat si Prim-ministrul belgian Alexander de Croo, care și-a manifestat sprijinul pentru creșterea dinamicii relațiilor bilaterale româno-belgiene. De asemenea, ambasadoarea Andreea Păstârnac, europarlamentarul Dan Nica și primarul Galațiului Ionuț Pucheanu.

Vom sprijinim investițiile în România, în special în domeniile competitive care pot echilibra balanța comercială.”

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Stefan Radu Oprea