Copiii diagnosticați cu tulburări din spectrul autist vor avea tratamente stomatologice gratuite

Copiii cu tulburări din spectrul autist ar putea beneficia de tratamente stomatologice gratuite. Proiectul legislativ a fost adoptat de Senatul României, ca primă cameră sesizată, urmând ca proiectul să ajungă la vot în Camera Deputaților.

Potrivit senatorului PSD Gabriela Firea, în România există aproape 14.000 de copii diagnosticați cu tulburări din spectrul autist, cei mai mulți fiind băieți.

Un copil cu autism necesită terapii și tratamente extrem de costisitoare pentru părinți. Orice ajutor din partea statului este binevenit, iar tratamentele stomatologice trebuie să fie gratuite și pentru acești copii. …Nu este „o pomană” sau o „cheltuială inutilă”, cum vor spune unii, ci un proiect extrem de util pentru familiile care au copii cu această dizabilitate și care reușesc cu greu să primească astfel de servicii medicale. În plus, acest sprijin ajută la prevenirea apariției unor boli care le-ar putea afecta și mai mult sănătatea”, spune Firea.

Proiectul completează Legea nr.151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist.