Ajutoare de urgență de 920.000 de lei pentru familii și persoane singure afle în situații de necesitate

Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgență în valoare de 919.500 lei, pentru sprijinirea a 208 familii și persoane singure care sunt în situații de necesitate cauzate de incendii, fenomene meteorologice periculoase, accidente ori situații deosebite care pot conduce la creșterea riscului de excluziune socială, inclusiv familiilor celor patru adolescenți prinși sub peretele dărâmat la căminul Liceului Teoretic Tamási Áron, din Odorheiu Secuiesc.

Pentru cele patru familii, Executivul a aprobat alocarea sumei de 36.000 de lei astfel:

  • Câte 8.000 lei pentru familiile celor două fete din Harghita, spitalizate în Odorheiu Secuiesc;
  • Câte 10.000 lei pentru familia băiatului care a decedat și pentru familia adolescentei care este în comă.

Pentru alte 42 familii și persoane singure aflate în situații de necesitate cauzate de incendii a fost alocată suma de 271.000 lei. Beneficiarii sunt din județele: Alba, Bacău, Bihor, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Iași, Prahova și Timiș.

Actul normativ adoptat de Executiv mai prevede acordarea de ajutoare de urgență în sumă totală de 602.500 lei pentru 161 familii și persoane singure care se confruntă cu situații deosebite determinate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la apariția sau sporirea riscului de excluziune socială, din județele: Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Caraș Severin, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și municipiul București.

Propunerile de ajutoare de urgență au la bază anchetele sociale efectuate de către agențiile teritoriale pentru plăți și inspecție socială, centralizate la nivelul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, care a transmis situațiile centralizatoare cu respectivele propuneri Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

De asemenea, la propunerea Agenției județene pentru plăți și inspecție socială Buzău, se mai acordă suma de 10.000 de lei pentru o familie cu 4 copii minori, a cărei casă a rămas fără acoperiș în urma vântului puternic (123 km/h) din data de 11 noiembrie 2023.

Suma necesară pentru plata ajutoarelor de urgență se suportă din bugetul alocat Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.