Prin recalcularea pensiilor se elimina inechitățile din sistemul public de asigurări sociale

Principalul obiectiv al reformei pensiilor este eliminarea inechităților din sistemul public de asigurări sociale.

Toți am fost de acord că INECHITĂȚILE TREBUIE ELIMINATE, astfel încât pensionarii care au muncit și au contribuit la fel să nu mai primească pensii diferite.

De asemenea, toți am cerut ca principiul fundamental al sistemului public de pensii să fie contributivitatea, astfel încât fiecare pensionar să primească o pensie pe măsura contribuțiilor sale din timpul activității.

Acestea sunt cele două mari principii ale recalculării pensiilor din sistemul public:

ECHITATEA ȘI CONTRIBUTIVITATEA

PSD s-a angajat să repare nedreptățile din sistemul de pensii, astfel încât, la finalul reformei toți pensionarii care au muncit și au contribuit la fel, să primească pensii egale.

Însă o nedreptate nu se repară printr-o altă nedreptate

De aceea, reforma are la bază regula de fier ca

NICIO PENSIE SĂ NU SCADĂ ÎN URMA RECALCULĂRII

Inechitățile din sistem nu trebuie puse în seama pensionarilor. Nu este vina pensionarilor avantajați de legislația anterioară că statul le-a stabilit pensii mai mari decât altor pensionari care au muncit și au contribuit la fel. Nu este vina pensionarilor că statul a modificat haotic legislația și a introdus inechități în sistem. Nu este vina unor pensionari că au o pensie mai mare decât alți pensionari care au muncit și au contribuit la fel.

Este necesar ca inechitățile să fie înlăturate, iar nedreptățile să fie îndreptate, având însă grijă ca nicio pensie să nu scadă în urma acestei reforme!

Ca atare, singura modalitate de a înlătura inechitățile este ca unele pensii să crească mai mult, altele să crească mai puțin, iar altele să rămână la aceeași valoare până când vor fi ajunse din urmă de cele pentru care s-au plătit aceleași contribuții.

Cei care susțin că toate pensiile ar trebuit să crească la fel în urma recalculării sunt ADVERSARII ECHITĂȚII și susțin perpetuarea tratamentului incorect dintre pensionarii care au muncit și au contribuit la fel, dar au avut pensii diferite.

REFORMA NU SE ÎNCHEIE DUPĂ RECALCULARE

REFORMA SE ÎNCHEIE CÂND TOATE PENSIILE DIN ROMĂNIA VOR FI PE MĂSURA CONTRIBUȚIILOR PLĂTITE, IAR TOȚI PENSIONARII CARE AU MUNCIT ȘI AU CONTRIBUIT LA FEL, VOR AVEA ACEEAȘI PENSIE.

Sunt 4,6 milioane de pensionari înregistrați în sistemul public de pensii din România, iar marea lor majoritate întrunesc deja, în urma recalculării, principiul contributivității, astfel încât pensia lor să reflecte contribuțiile plătite și vechimea în muncă.

  • 82,5% dintre pensionari, adică 3,8 milioane de persoane, au avut creșteri în urma recalculării.
  • 13,1% dintre pensionari vor îndeplini condiția contributivității după prima indexare anuală a pensiilor, care va avea loc la 1 ianuarie 2025 și care le va aduce și lor creșteri la pensie.
  • Doar 4,4% dintre pensii vor rămâne la aceeași valoare până când, prin indexări anuale succesive asupra punctajului obținut prin recalculare, valoare rezultată va depăși pensia avut în plată înainte de recalculare.

Atunci se va încheie reforma, pentru că atunci TOȚI, pensionarii din România vor fi tratați cu aceeași măsură, după vechimea lor în muncă și după valoarea contribuțiile plătite!

Măsuri realizate